Voorbeeldig maar vergeten

(26ste jaargang, nr. 5, september/oktober 2020)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Graaf Willem Lodewijk, ‘omkesizzer’ van Willem van Oranje, werd op 23-jarige leeftijd in Friesland diens zaakwaarnemer en na de moord op Oranje stadhouder. Die jeugdigheid plus de chaotische omstandigheden – volop oorlog met de Spanjaarden, een twistzieke bestuurscultuur, oplopende religieuze spanningen – verhoogden het risico op brokken. Maar Willem Lodewijk kweet zich op voorbeeldige wijze van zijn moeilijke taken. Hij was een uitstekende militair en handige bestuurder tussen heetgebakerde Friese politieke kampen.

Het leek schier onmogelijk dusdanig te manoeuvreren dat een vruchtbaar resultaat tot ieders tevredenheid binnen bereik kwam, maar de stadhouder lukte het. Graaf Willem Lodewijk is een van de grondleggers van de Republiek, maar hij deelde het afkalvende belang van het gewest Friesland en raakte, anders dan Maurits, in de vergetelheid is geraakt. Ten onrechte.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers