Sake

(23ste jaargang, nr.1, januari/februari 2017)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Hoopvol gloorde het beloofde land Amerika voor hen die overgeleverd waren aan misoogsten en ziekten, aan religieuze dwingelandij, aan politieke onmondigheid. Sake Kooistra staat symbool voor duizenden Friezen die een beter leven zochten door radicaal met het oude te breken. Wim van de Giesen heeft zijn leven nauwgezet uitgeplozen en beschrijft een keten van drama’s: niet iedere landverhuizer bereikte het paradijs.

Met enorme energie is een groep historici (Anne Doedens) en liefhebbers (Jan Houter) al jaren druk met het herdenken van het ‘Rampjaar 1666’. Anders dan het bekende ‘Rampjaar 1672’ is dat van zes jaar daarvoor goeddeels vergeten geschiedenis. In augustus 1666 staken de Engelsen een enorme Nederlandse handelsvloot op het Vlie (één van de beide zeegaten naar wereldstad Amsterdam) in brand, met duizenden doden en miljoenen aan schade tot gevolg. Een dag later brandden de Engelsen het dorp West-Terschelling plat. Dit Holmes’ Bonfire staat centraal in twee artikelen in deze Fryslân.

Reageer op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina.

Laatste online nummers