Popmuziek in Friesland

(18de jaargang, nr.3, mei/juni 2012)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Afgelopen Pasen vierde popfestival Aaipop in Nijlân het 25-jarig jubileum. Het van oudsher wat statige Tresoar wijdde er een tentoonstellinkje aan, waarmee duidelijk werd dat popmuziek in Friesland tegenwoordig serieus genomen moet worden. Bijzonder aan Aaipop is ook dat dit succesverhaal stoelt op puur Friestalige popmuziek; dat staat zelfs in de contracten. De Friese popmuziek is schatplichtig aan folkmuziek, waarbij Nanne Kalma genoemd moet worden. In de jaren tachtig kwamen bands als Reboelje, Weekend at Waikiki en Kobus gaat naar Appelscha. Zij hoorden bij de zogeheten Friese Bries, die zelfs in Hilversum triomfen vierde. Wim T. Schippers was een fan en draaide hun muziek op Hilversum 3, zoals de popzender toen nog heette.

Vanaf de jaren negentig waren er steeds meer popfestivals met Friese artiesten en ook talentenjachten zoals Liet en Liet Internasjonaal. Grote successen beleefden De Kast (In nije dei) en Twarres (Wêr bist do?). De agenda’s van Nynke Laverman en Piter Wilkens zitten bomvol.
Deze Fryslân brengt liefst zes artikelen over dit tegendraads succesverhaal. Tegendraads omdat vaak wordt gedacht dat de wereld kleiner wordt en het kleine Friesland daarin ten onder gaat. Het tegendeel blijkt waar: met name de jeugd loopt massaal uit voor op Friese leest geschoeide muziek van eigen bodem.
Jacob Haagsma, erkend publicist op dit terrein (vooral Leeuwarder Courant), schetst de ontwikkelingen sinds de jaren zeventig, beschrijft het verschijnsel Liet (Jubbegaster Janna Eijer won vorig jaar), brengt eer aan de grondleggers en aan Aaipop en maakt het beeld compleet door te vertellen wat er inmiddels aan instituten op dit terrein is gebouwd: de Popacademie vooral. Een interview met Syb van der Ploeg van Marijke de Boer maakt het popplaatje compleet.

Mei is de maand van oorlogsherinneringen. Meike Jongejan sprak met Joodse onderduikers en hun helpers. Het is niet altijd een vrolijk verhaal: de belangeloze hulp ontroert nog altijd, maar velen keken de andere kant uit, alsof het probleem daarmee verdween.
Een prachtige schets van Friese Beweger Sjoerd Sipma door Doeke Sijens: Sipma is inmiddels wat weggezakt in vergetelheid, maar zijn levensverhaal blijft boeien. Het vluchthaventje van Laaksum viert zijn eeuwfeest; het verhaal van een bijzondere plek in Friesland, dat menigeen wel kent van een rondritje langs de zuidkust van Friesland. Of anders wel van het even simpele als indrukwekkende schilderijtje van Willem van Althuis. En dan het wonderlijke relaas van de aardappel. Friesland zou vroeg zijn geweest met de introductie ervan, maar de aardknol werd lang als armeluisvoedsel gezien. Dat de knol zou uitgroeien tot het belangrijkste volksvoedsel, hield in de vroege 18de eeuw niemand voor mogelijk. Eelke Lok verkeek zich aanvankelijk op het begrip nostalgie.
Een zomers ‘Verdwenen beroep’, al is het niet echt verdwenen, maar Sake Visser, de ijscoman uit Lemmer, is dat wel. Zijn bijverdienste was noodzakelijk om het gezin door de zomer te helpen.

Laatste online nummers

Fryslan Friese marine