Paleizen van het platteland?

(24ste jaargang, nr.3, mei/juni2018)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Nu almaar meer mensen zich een mening vormen over het landschap, worden ook de daarin prominent aanwezige boerderijen onderwerp van discussie. Hoog tijd ons te verdiepen in het ontstaan van de Friese boerderij, zeker met het zicht op de opening van het nieuwe Friese Landbouwmuseum op 22 juni.

Het onderzoek naar 20ste-eeuwse boerderijbouw in Friesland staat nog in de kinderschoenen. Er is wel een studie onderweg naar de gelede boerderij, maar over bijvoorbeeld montagestallen en ligboxenstallen moet nog veel werk worden verricht. Een opvallend aspect is de hooiberg. Zou je denken dat dit een bijna vergeten element op het boerenerf is, de hooiberg duikt weer her en der op. De gelede boerderij en de ligboxenstal, van paleisjes naar paleizen, of industriehallen, zoals ze smalend worden genoemd, met als constante dat elke nieuwe ontwikkeling stevige kritiek ontlokt. Landschapshistoricus Theo Spek (Rijksuniversiteit Groningen) plaatst een en ander in perspectief.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers

Fryslan Friese marine