Mythe Hari

(23ste jaargang, nr.4, juli/augustus 2017)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Tot ver buiten de landsgrenzen spreekt Margaretha Zelle, vooral bekend als Mata Hari, onverminderd tot de verbeelding: Franse boeken, Duitse, Amerikaanse, een televisieserie door de BBC; het kan niet op. Niet zo raar dus dat het Fries Museum er deze herfst een speciale tentoonstelling aan wijdt. Doeke Sijens onderzoekt het leven van de geboren Leeuwardense om erachter te komen wat er nu zo speciaal aan is. Dat levert een boel eigenschappen op: Mata Hari was een fantaste, een luxe prostituee, een slechte spion, een matige kunstenares, die in haar zucht naar luxe en avontuur voortdurend haar biografie opnieuw uitvond en zodoende een web van raadsels en mythes spon. De achtergrond van de Eerste Wereldoorlog voegde daar grootse dramatiek aan toe.

Verder in deze editie het weemoedige verlangen naar zijn geboortedorp Achlum van Doeke Hellema, kleinzoon van de bekende ‘kroniekboer’. En een theorie van Evert Kramer en Jan Zijlstra over Dokkum als heidens bolwerk.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers

Fryslan Friese marine