Land van Latijn

(24ste jaargang, nr.4, juli/augustus 2018)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

De universiteit van Franeker verbeeldt nog altijd een Friese fantoompijn. Met University Campus Fryslân wordt een nieuwe poging gedaan het ‘verloren academische terrein’ voor de provincie enigszins terug te winnen. Maar wat ging er destijds eigenlijk verloren? Wat moeten we ons bij het Franeker instituut voorstellen? Was het bij de opheffing in 1811 niet al een dorre tak?

In dit themanummer antwoord op een aantal vragen daaromtrent: welke positie nam Franeker in ten opzichte van andere universiteiten? Hoe internationaal georiënteerd waren eertijds de studenten? Uit welke faculteiten bestond de academie? Hoe open of gesloten waren deze instellingen? De laatste vraag is meteen een inkijk in de geleerde wereld, gekenschetst vooral door het vergaande gebruik van Latijn, vandaar de naam, Land van Latijn, voor de expositie in Franeker in Museum Martena, waarmee Fryslân voor deze uitgave nauw samenwerkt, net als met Tresoar. En Land van Latijn is weer een speelse verwijzing naar Lân fan taal, onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. De Friese taal verbindt ons, terwijl het Latijn als taal van geleerden ook mensen uitsluit.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers