Een Hindelooper zeereis

(22ste jaargang, nr.1, januari/februari 2016)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

In het Museum Hindeloopen hangt het 18de-eeuwse schilderij ‘De ree van Hindeloopen’ van G.S. Hutting (zie omslag), waarop twee schepen te zien zijn met bedrijvigheid aan boord. Dit beeld van de rede van Hindeloopen is ons vreemd en prikkelt de fantasie: waar gingen die schepen heen? Hoe navigeerden ze langs gevaarlijke ondiepten en verraderlijke kusten? Waar kwam de bemanning vandaan? Wie financierde deze ondernemingen? Welke lading haalden ze op en waar ging die heen? Wat was de relatie met de vaste wal?

De Zuidwesthoek van Friesland kende in de 17de en 18de eeuw een rijk maritiem bestaan, waarnaar nog veel onderzoek moet worden gedaan. Om de belangstelling te stimuleren wil het Museum Hindeloopen een virtuele zeereis opzetten waarbij de Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy is om raad is gevraagd. Dat resulteerde in een symposium en artikelenreeks in deze Fryslân. De ‘Hindelooper zeereis’ is breder dan de maritieme geschiedenis van het stadje; hij betrekt de hele Zuidwesthoek van Friesland in het boeiende verhaal van een verdwenen geschiedenis. Reis met ons mee naar dat verleden!

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers

Fryslan Friese marine