Een danseres en een schilder

(25ste jaargang, nr.2, maart/april 2019)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Een opvallende pastel tussen de nieuwe aanwinsten die het Fries Museum dit voorjaar presenteert: Mata-Hari, geschilderd door Piet van der Hem, vooral door de vondst, vorig jaar, van een tiental brieven van de danseres aan de schilder. Ze onthullen een korte, pure liefdesgeschiedenis tussen de twee Friezen. De Amsterdamse publicistes Jessica Voeten en Angela Dekker plozen het voor ons uit.

Cornelis Pijnacker was een diplomaat in Staatse dienst die de Barbarijse kapers onder controle moest krijgen. Langs omwegen kwam hij terecht op een hoogleraarsstoel in Franeker. En raakte verstrikt in Amelander kwesties.

In de wereld van de Friese Bewegers was Pieter de Clercq, telg uit een voornaam Amsterdams geslacht, een vreemde verschijning. Hij schreef de Lytse Fryske Spraekleare en vertaalde een deel uit de Bijbel, maar keerde uiteindelijk kwaad terug naar Holland.

400 Jaar geleden was de Synode van Dordrecht, waar diepzinnig werd gediscussieerd over de genadeleer. Maar ook over een nieuwe kerkorde. Die laatste werd in Friesland afgewezen. Waarom?

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers