De Beeldenstorm

(22ste jaargang, nr.5, september /oktober 2016)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Al hoe cruciaal de Beeldenstorm voor de geschiedenis van de Lage Landen was, we weten nog steeds niet goed waardoor deze is veroorzaakt. De steekvlam die op 10 augustus 1566 in het Frans-Vlaamse Steenvoorde werd ontstoken en razendsnel noordwaarts trok, onderweg honderden kerken verwoestend, was in elk geval geen plotse opwelling van gereformeerde geloofsijver.

Zoals twee artikelen in de nieuwe Fryslân duidelijk maken, was de protestantisering al decennia aan de gang. De uitbarsting van geweld was daar meer een woeste uiting van, dan dat het volk ineens bevangen werd door gereformeerd besef. Misschien indachtig de volksaard kwam het in Friesland overigens amper tot gewelddadigheden; hier en daar werd in Leeuwarden wat zilverwerk in veiligheid gebracht. De regionale overheid had zich al neergelegd bij de nieuwe religieuze wind; sedert langere tijd had het Hof de kettervervolging gestaakt. Niettemin is ook in Friesland de Beeldenstorm een cesuur: het ‘nieuwe geloof’ kon na tientallen jaren oogluikend te zijn getolereerd, openlijk worden beleden.

Reageer op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina.

Laatste online nummers

Fryslan Friese marine