Beste melkers

(26ste jaargang, nr. 1, januari/februari 2020)

Dit nummer komt na acht maanden online beschikbaar.

Eind 19de, begin 20ste eeuw expandeerde de industrie in het Ruhrgebied tot ongekende omvang. Dat trok massa’s werkvolk, ook van het eigen platteland, waardoor daar gebrek aan arbeiders ontstond. In dat gat sprongen vooral Friezen. Zij gingen als melkers, volgens de Duitsers omdat ze daarin de besten waren. Motivatie van de Friezen waren de fikse verdiensten: met ƒ 500 à ƒ 600 tweemaal zoveel als thuis. Ank Engels grootvader werkte er in de industrie en zij deed er onderzoek naar.

De ‘zielenheilsmarkt’ was een profijtelijke handel van de katholieke kerk in gebeden voor de hemelse zaligheid van overledenen gedurende de latere Middeleeuwen. Kees Kuiken onderzocht hoe dat in Friesland zat. De wonderlijke levensloop van de slimme, maar wereldvreemde domineesdochter Frederike Rutgers wordt door Doeke Sijens uit de doeken gedaan. Ook 19de-eeuws is het relaas van het ‘mislukte wonderkind’ Gerhard Fockens. Goffe Jensma belicht zijn frisisme.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (redactiefryslan@upcmail.nl) of op onze facebookpagina of twitterpagina

Laatste online nummers