(25ste jaargang, nr.1, januari/februari 2019) Klik op de afbeelding voor het volledige digitale nummer (pdf bestand).Fryslan jan feb 2019-cover

Klippfisk is een eeuwenoude methode voor het conserveren van vis. Pionier in de productie ervan, vooral in Kristiansund (Noorwegen), was de Hindelooper Jappe Ippes (1655-1718). Zijn geschiedenis geeft een goed beeld van de handelsroutes van Friese schippers en hout-, zout- en vishandelaren eind 17de, begin 18de eeuw. En van Jappe’s vreemde huwelijk.

 

 

 

 

 

De zo kalm begonnen nacht van vrijdag 15 maart 1793 eindigde in een afschuwelijk drama. In dichte mist, in de Blauwe Slenk bij Vlieland, raakte de grote oorlogsdriemaster De Dwinger in brand. In het inferno lieten 67 opvarenden het leven.

Pieter Buwalda (1866-1932) uit Holwerd mag dan lastig te googelen zijn, in zijn ‘donkere, pikzwarte dorp’ was hij een praktisch ingestelde ‘foaroanman’ van de socialistische beweging.

Reageren op een artikel? Idee voor een bijdrage? Meld het via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of op onze facebookpagina of twitterpagina