Vorige nummers

Hieronder een kleine greep artikelen uit vorige nummers.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk de verkoopinformatie.

afbeelding8Het spookschip Vliegende Hollander is talloos vaak beschreven. Over de kapitein doen verschillende namen de ronde. Een daarvan heeft echt bestaan: Barend Fokkes. Over hem zijn bijna net zoveel verhalen als over het beroemde spookschip. Gelukkig zijn er ook genoeg feiten over hem bekend. 

Lees meer in nummer 6 van 2018.

IMG 3859Namen zijn functioneel, om duidelijk te maken waarover we spreken, en maken tevens deel uit van identiteit. De meeste namen in Friesland hebben een agrarische ontstaansgeschiedenis, waarvan soms de betekenis in vergetelheid is geraakt. Het heeft zin om die te achterhalen, om ons cultureel erfgoed te verhelderen.

Lees meer in nummer 6 van 2018.

RP-P-1961-1191Saskia, een nakomertje in het gezin Uylenburg aan de Leeuwarder Ossekop, werd binnen het schildersnetwerk van de familie in het blikveld van rijzende ster Rembrandt gemanoeuvreerd. Met succes, want Saskia en Rembrandt vielen als een blok voor elkaar. Hun tienjarige huwelijk verhaalt van de huwelijkse mores van die dagen. 

Lees meer in nummer 6 van 2018.

2b MedeblikMeer dan ooit is koning Redbad in het nieuws: boeken, een film. In 2004 werd hij verkozen tot belangrijkste Fries. Andere symbolen van Friesland zijn de vlag en het wapen. Nu blijken deze drie - koning, wapen en vlag- verband met elkaar te hebben.

Lees meer in nummer 6 van 2018.