In het nieuwste nummer

Hieronder alvast een kleine greep uit het nieuwste nummer. U kunt hier het persbericht lezen over het nieuwste nummer.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk de verkoopinformatie.

Fig2b Ortelius detail 400x250De schipbreuk die Venetiaan Nicolò Zeno in 1380 ‘voorbij Gibraltar’ leed, deed hem het vege lijf redden op Isola Frislanda. Zijn nazaat, ook een Nicolò Zeno, beschreef het avontuur in 1558, waarna alle cartografen het intekenden. Het eiland Friesland was geboren. Alleen: het bestond niet.

Ik wil dit nummer hebben

203863 400x250Barend en Martsje van der Veen waren voor de oorlog een beroemd toneelspelersechtpaar, ze bereisden alle Friese dorpen en Fryske Kriten in Holland. Het waren de eersten die van Fries toneel hun beroep maakten. Martsje was als acteur haar man ver de baas, mensen kwamen vooral op haar af.

Ik wil dit nummer hebben

1  Abraham Storck 1697-1710 Groot Frisia in 1665 Tjerk Hiddes 400x250In de Slag bij Duins in 1639, waar een Spaanse Armada vernietigend werd verslagen, speelde de Friese Admiraliteit een stevige rol met drie oorlogsbodems, de Frieslant, de Gideon en de Rotterdam. Hun aandeel zou goed passen in een canon van de Friese marine. 

Ik wil dit nummer hebben

5 Ronde uitholling 400x250Robinson Crusoe kent iedereen. Jacob Benckes kent niemand. Maar: zonder de laatste, een Friese zeeheld, was Crusoe er niet geweest. Hoe dat zit? En waar speelt de vervlechting van hun verhalen zich af? Jan de Vries zocht het uit en stiet op verrassende overeenkomsten.

Ik wil dit nummer hebben