In het nieuwste nummer

Hieronder alvast een kleine greep uit het nieuwste nummer. U kunt hier het persbericht lezen over het nieuwste nummer.
Nieuwsgierig geworden? Bekijk de verkoopinformatie.

08 Visserspinken kust Boymans omstr 1655 400x250In december 1703 liep een Engels schip vast op het strand van het later verdwenen West-Vlieland. De bevolking stortte zich op de rijke lading, met goud, zilver en diamanten. Dit was geen jutten meer, dit was roof. Het Hof van Holland onderzocht de zaak, die bleek te gaan om bezittingen van een belangrijke Duitse veldmaarschalk. De verhoren van de zwijgzame bevolking zijn nu bekend.

Ik wil dit nummer hebben

Skilderij pleats400x250Wytse Sikkema, oorspronkelijk uit Bouwekleaster, heeft in het kader van zijn studie landschapsgeschiedenis onderzoek gedaan naar de toponiemen van zijn geboorteplaats, Bouwekleaster. Dit Buweklooster of Bomklooster is in de 13de eeuw gesticht door een Buwe (van Harkema). Het (veen)gebied dat erbij hoorde, was groot en liep van vlak onder Lytsepost bij de Ald Ried in het noorden tot Rottevalle in het zuiden.

Ik wil dit nummer hebben

11-5A 400x250Assien Bohmers is een hoogst eigenaardige figuur uit de archeologie. Hij kwam van Zutphen, met Duitse voorouders, maar voelde zich tot in het ridicule Fries. Mogelijk wilde hij daarmee tegenover de Duitse bezetter posities verwerven in de archeologische wetenschap. Dat lukte, en hij bouwde een naam op, vooral bij de Ahnenerbe, maar zal altijd met nazi-sympathieën worden geassocieerd.

Ik wil dit nummer hebben

Beeldbank WO2 - NIOD 78798 400x250Tussen de horden in 1945 door Europa ronddolende mensen bevond zich de 27-jarige boerenzoon Jan Pieter Haisma van Burgum. Een van de honderden Friezen die enthousiast was begonnen aan het avontuur van Oostkolonisatie, maar na de deceptie verdwaasd het vege lijf moest redden. Waarom zochten zoveel Friezen het avontuur op de Russische steppen? 

Ik wil dit nummer hebben