In dit nummer: Fryslân 2018-6

Redbad en de Friese vlag

Meer dan ooit is koning Redbad in het nieuws: boeken, een film. In 2004 werd hij verkozen tot belangrijkste Fries. Andere symbolen van Friesland zijn de vlag en het wapen. Nu blijken deze drie - koning, wapen en vlag- verband met elkaar te hebben.
In dit nummer: Fryslân 2018-6

Wie was Saskia?

Saskia, een nakomertje in het gezin Uylenburg aan de Leeuwarder Ossekop, werd binnen het schildersnetwerk van de familie in het blikveld van rijzende ster Rembrandt gemanoeuvreerd. Met succes, want Saskia en Rembrandt vielen als een blok voor elkaar. Hun tienjarige huwelijk verhaalt van de huwelijkse mores van die dagen. 
In dit nummer: Fryslân 2018-6

Landschapsnamen

Namen zijn functioneel, om duidelijk te maken waarover we spreken, en maken tevens deel uit van identiteit. De meeste namen in Friesland hebben een agrarische ontstaansgeschiedenis, waarvan soms de betekenis in vergetelheid is geraakt. Het heeft zin om die te achterhalen, om ons cultureel erfgoed te verhelderen.
In dit nummer: Fryslân 2018-6

Spookschip Vliegende Hollander

Het spookschip Vliegende Hollander is talloos vaak beschreven. Over de kapitein doen verschillende namen de ronde. Een daarvan heeft echt bestaan: Barend Fokkes. Over hem zijn bijna net zoveel verhalen als over het beroemde spookschip. Gelukkig zijn er ook genoeg feiten over hem bekend. 
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages